"Sinekkaydı" tehlike!

Belediyenin berberleri denetlememesinden yakınan Oda Başkan Uzun, “3-5 TL’ye tıraş yapıyorlar. Hızlı sirkülasyonla 10 dakikada biten tıraşta hijyenden bahsedilebilir mi?” dedi.

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, kentteki berberlerin yeterince denetlenmemesinden ve bazı berberlerin 3-5 TL’ye tıraş yaparak halkın sağlığını tehlikeye attığından yakındı. Uzun, Muratpaşa Belediyesi’ne yaptıkları şikayet ve başvuruların dikkate alınmamasından da yakınarak 1200 üye ile birlikte belediyeye yürüyeceklerini ve kepenk kapatma eylemi yapacaklarını söyledi.

Denetim yapılmıyor

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB)’nin katkılarıyla hazırlanan ve Ümit Ziya Altı’nın sunduğu Radyo Ekspres’te yayınlanan ‘Esnafın Sesi’ programında konuşan Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun denetimsizlikten yakınarak, özellikle Muratpaşa bölgesinde son 6 yıldır yeterli denetimin yapılmadığını ve yoğun şikayet aldıklarını söyledi.Bugün bir çok berberin camlarına astıkları afişlerle 3-5 TL’ye tıraş yaptığını belirten Oda Başkanı Uzun, bu tur işletmelerdeki hijyen yokluğuna dikkat çekti.

Halk sağlığını tehdit

Bu tür ücret politikasıyla hem haksız bir rekabet yapıldığını hem de halkın sağlığının tehlikeye atıldığını ileri süren Uzun, “10 dakikalık tıraş olunan bir yerde ne kadar hijyenik olabilir,Ne kadar o usturanın hijyenik koşullarına uygun bir hale getirilebilir..Bu kadar hızlı sirkülasyon olan bir yerde bu işin olması imkanı var mıdır? Bu konuyla ilgili şikayetlerimizi defalarca Muratpaşa Belediyesi yetkilileri ve Zabıta Müdürlüğü’ne ilettik. Ancak hiç bir sonuç alamadık. Bu tür uygulama yapan berberlerin sayısı her geçen gün artıyor” dedi.

Para kazanmıyorlar

Türkiye’de berberliğin tarifeli bir meslek grubu olduğunu dile getiren Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun şunları söyledi; “Biz yılda bir sefer  tarifemizi ve  maliyetimizi hesaplayarak AESOB ve üst kuruluşlarımıza gönderiyoruz. Onlar uygun görürse onaylıyor görmez ise geri gönderiyor. AESOB onayladıktan sonra Mali İdareler, Belediye, Valilik  gibi kurumlara gönderiyor. 3 TL,5 TL’ye tıraş yapan arkadaşlarımız para kazanmıyor, para kazandığını zannediyor.İnsanları kandırıyorlar ve piyasada bir  haksız rekabet ortamı oluşturuyor”

Belediye sorumsuz

Belediyenin denetim yapmadığından ve bazı insanların şikayetçi olduklarını dile getiren Yüksel Uzun, “Bize gelen bu şikayetleri belediyelere bildiriyoruz. Ama Muratpaşa Belediyesi denetim yapmıyor. Bu da maalesef diğer berber esnafını da etkilemekte ve birçok dükkanın kapanmasına neden olmaktadır. Berberler sadece odadan aldığı fiyat tarifesini camına asabilir, bunun dışında farklı bir fiyat uygulamasını asamaz. Bu tür uygulamaların en çok görüldüğü ve şikayetin geldiği yer Muratpaşa bölgesi. Bu konudaki şikayetlerimizi dikkate almıyorlar” şeklinde konuştu.

Kepenk de kapatırız

Üyeleri ile birlikte yaptıkları görüşmelerde gerekli girişimlerin yapılmaması halinde tepkilerini eylemlerle dile getireceklerini de ifade eden Oda Başkanı Yüksel Uzun açıklamasını şöyle sürdürdü; “Belediyenin bu ilgisizliği karşısında bizde imza kampanyası başlattık. 1200 üyemizin yer alacağı bu imzaları belediyeye sunacağız. Bunda da bir sonuç alamamamız halinde toplu olarak belediyeye yürümeyi düşünüyoruz. Gerekirse kepenk bile kapatacağız. Benzer eylemlerimiz belediye görevini yapana kadar ve berber dükkanlarında o afişler kaldırılana dek sürecek”.