Berberler ve Kuaförlerin ATSO İsyanı

Antalya Sevdalıları Platformunun her hafta rutin olarak gerçekleştirdiği ‘Cuma Buluşmaları’ na katılan Başkanımız Yüksel Uzun ve Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Dursun Dalma ATSO’nun berber esnafını kendi bünyesine katmasına sert tepki göstererek adaletsizliğe isyan ettiler.

Antalya Sevdalıları Platformunun geçtiğimiz hafta yapılan toplantısında konuşan Başkan Yüksel Uzun Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın berber ve kuaför esnafını kendi bünyesine katmasını sert bir dille eleştirdi.

Uzun; “ bizim mesleğimiz o kadar ince ve detaylı bir meslek ki bu mesleği yapanlar mutlak surette iyi eğitilmiş olmalı. Bilindiği üzere 15 yaşından önce çırak alamıyoruz. Bize 15 yaşında gelen bir kişi iki üç sene zaten koltuğa bile yaklaşamıyor. 17 ya da 18 yaşlarında ufak tefek işler verdiğimiz çıraklar zaten 20 yaşında askere gidiyorlar. Kıyısından köşesinden öğrendiği bilgilerle askerden gelir gelmez dükkan açıyorlar. Bence üç senelik kalfalık eğitimi ve iki senelik ustalık eğitimi bu meslek için az. Bu eğitimlerin çok daha ciddi verilmesi şart. Berberlik mesleği çok ciddi bir meslek ve bu mesleği yapan kişilerin mutlak surette iyi eğitimden geçirilip 5-6 yıllık eğitim sonunda kalfalık ve ustalık belgelerine sahip olup öyle işyeri açabilmeleri gerekir. Bu gün bakıldığı zaman ATSO’nun berber ve kuaför esnafını hiçbir şart aramaksızın kayıt ettiğini görüyoruz. Bunun adı resmen çifte standarttır.

AESOB’da bir işyerinin açılabilmesi için bir sürü yükümlülüğü yerine getirir olmanız gerekiyor, ama her ne hikmetse ATSO esnaf olan kişileri patron gibi algılayıp kendi bünyesine kaydediyor. Biz bu kadar belgeyi isterken ATSO’nun hiçbir belge istememesi ve önüne geleni kaydetmesi yasada olan boşluktan kaynaklanmaktadır. Bu konuyla alakalı yetkililer bir an önce çözüm üretmeli ya ATSO bizim istediğimiz belgelerin aynısını istemeli yada hiç kimse hiçbir belge istemeden her isteyeni kayıt etmeli. Bizim isyanımız burada yapılan çifte standarda. Esnaf esnaflığını yapmalı, patron da patronluğunu yapmalı” dedi.

Başkan Yüksel Uzun; “ Benim bildiğim 3-5 işyeri var ATSO’ya bağlı. Bu insanlar esnaf olmasına rağmen, berber olmasına rağmen ATSO’ya müracaat edip işyeri ruhsatı almışlar. Bir berberin dükkan açması için üç yıl kalfalığa iki yıl da ustalığa devam etmesi gerekiyor. Tüm bunlar bittikten sonra belgelerin alınıp dükkan açılabilmesine izin veriliyor. Ya, bizim üyelerimizi kaydetmesinler ya da çıraklık okullarını kapatıp, ilköğretim yada lise yapsınlar. ATSO hiçbir belge istemeyecek esnaf olan kişi de oraya gidip kaydolacak. Böyle adaletsizlik olur mu? Böyle çifte standart olur mu? Biz buradan haykırıyoruz ve yetkililerden bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz’’ dedi.